-

Gözden kaçırmayın

TEKNOFEST'te Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun KatılımıTEKNOFEST'te Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun Katılımı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'de ve dünyada aşılamanın sağlığa olan katkılarına dikkat çekiyor. Aşılar, son 50 yılda dünya genelinde 154 milyon insanın hayatını kurtarmış ve bu sayının gelecekte de artması bekleniyor.

Aşılar Hayat Kurtarıyor

DSÖ verilerine göre, aşılar sadece geçmişte milyonlarca hayat kurtarmış olmakla kalmayıp, salgın hastalıkların yayılmasını engelleyerek gelecekte de sayısız insanın hayatını koruma potansiyeline sahip. Özellikle çocuk felci, kızamık, kızamıkçığı ve hepatit B gibi hastalıklar, aşılar sayesinde kontrol altına alınabiliyor ve bu hastalıkların neden olduğu ciddi sağlık sorunları, hatta ölümler önlenebiliyor. Örneğin, kızamık aşısı sayesinde kızamık vakaları ve kızamık kaynaklı ölümler önemli ölçüde azalmıştır.

Hedefler ve Gelecek

DSÖ, küresel sağlık hedeflerine ulaşmak için aşılamanın önemini vurguluyor. Bu kapsamda, çocuk felcinin tamamen ortadan kaldırılması, kızamık ve kızamıkçığı kontrol altına alma ve hepatit B’nin neden olduğu karaciğer hastalıklarının önlenmesi gibi hedeflere ulaşılması için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, rahim ağzı kanserinin de aşılar sayesinde tarihe karışması mümkün görülüyor.

Türkiye'deki Durum

Türkiye'de de aşılamaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, Ulusal Aşı Takvimi ile çocukların ve yetişkinlerin aşılanmasını sağlamak için düzenli olarak çalışmalar yürütüyor. Aşılamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, toplum sağlığının korunması ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için aşıların düzenli olarak yapılması gerektiğini belirtiyor.

Aşılamanın Önemi

Aşılar, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Aşılar sayesinde, hastalığa yakalanma riski azalır ve yakalanma durumunda hastalığın şiddeti hafifler. Bu nedenle, aşılar toplum sağlığının korunması ve bireysel sağlığın desteklenmesi açısından büyük önem taşıyor.